You are currently viewing CALCUL BIORITM: Durata, Tip, Calendar, Manifestari
BIORITMUL-SI-MODUL-CUM-NE-INFLUENTEAZA-VIATA-CICLUL-FIZIC-INTELECTUAL-EMOTIONAL

CALCUL BIORITM: Durata, Tip, Calendar, Manifestari

       Conform teoriei bioritmurilor viaţa unui om este guvernată şi influenţată de cicluri periodice. În punctele pozitive ale acestor cicluri, persoana poate dovedi creşteri puternice ale capabilităţilor sale iar în punctele negative, poate manifesta mari scăderi sau slabiciuni. Punctele zero ale acestor cicluri sunt puncte de performanţe
scăzute şi sunt numite zile critice.    

       Urmăreşte-ţi bioritmul și ai să observi ca perioadele pozitive corespund cu zilele în care te simţi plin de energie şi optimist iar perioadele negative corespund cu zilele în care te simţi obosit fără chef si pesimist. Astfel te vei cunoaşte mai bine şi vei putea prevedea zilele cu randament maxim într-un anumit domeniu precum şi zilele critice în care este recomandabil să fii extrem de atent.

       Denumirea „BIORITM” provine din limba engleza („biorhythm”). În esenta, teoria bioritmurilor spune ca viaţa unei persoane este influenţată de cicluri periodice de natura biologica, care se repeta ritmic, şi că se pot face previziuni ale momentelor de vârf şi de colaps ale ciclurilor biologice ale unei persoane. Cât de mult influenţează bioritmul viaţa unei persoane variază de la om la om…

      Teoria bioritmului a luat fiinta intre anii 1897 – 1902. Fondatorii teoriei au fost: Hermann Swoboda – profesor la Universitatea din Viena, Wilhelm Fliess – specialist in numerologie, si Alfred Teltscher profesor la Universitatea din Innsbruck.
      Teoria Bioritmului a fost reluata și studiată mai serios după al doilea razboi mondial. Japonezii au facut o serie de studii privind comportamentul pilotilor care traversau Pacificul spre SUA. Ei au identificat acesti parametri si ii programau pe aceste curse in functie de evaluarea facuta. 

       Bioritmul este un concept controversat. Unii îl consideră o realitate ştiinţifică, bazată pe calcul matematic şi statistici aplicate biologiei umane, alţii, mai sceptici şi mai mult din principiu, decât prin argumente, îl încadrează în categoria pseudoştiinţei, invocând şi faptul că nu se ştiu pea multe lucruri despre originea acestor cicluri şi că, adesea, interpretarea lor lasă loc subiectivităţii.

      Și totuși bioritmurile au reintrat de curând din nou în atenţia specialiştilor, dar şi a publicului larg, fapt demonstrat şi de numărul crescând al unor companii din Elveţia, SUA, Japonia etc., care apelează la calendare cu astfel de informaţii despre angajaţii lor, astfel încât să profite de zilele lor favorabile şi să-i protejeze în perioadele vulnerabile.

       Ritmurile biologice, la om, sunt controlate de melatonină, numită şi “hormonul somnului”, pentru că este sintetizată mai ales în perioada de somn, şi este în legătură cu serotonina, un neurotransmiţător cu rol esenţial în procesele mentale şi afective, în termoreglare, odihnă etc. Ritmurile biologice sunt importante în reglarea si sincronizarea comportamentelor noastre legate de alimentaţie, somn, regenerare celulară, reproducere, temperatura corporală etc.

      Bioritmul reprezintă practic influenta diferitelor cicluri biologice asupra fiecărei persoane.
      Inițial au fost observate ciclul fizic si cel emoțional urmate îndeaproape de observarea ciclului intelectual si mai târziu de cel intuitiv. In prezent exista chiar opinii si despre alte cicluri dar mai puțin importante. Cele patru rămân însa ciclurile de baza ale bioritmului.

        De asemenea, trebuie precizat şi faptul că bioritmurile şi ritmurile biologice, în limbajul specialiştilor, nu sunt sinonime, deşi ambele ţin de domeniul cronobiologiei, ştiinţa care se ocupă cu observarea şi studierea fenomenelor fiziologice şi a modelelor comportamanetale repetabile.

         În privinţa bioritmurilor, adepţii acestei teorii susţin că există, aşa cum am menţionat anterior, trei cicluri fundamentale şi definitorii pentru comportamentul nostru, repetabile la intervale de timp bine definite:


Momentul naşterii unei persoane corespunde unei “tulburări” biologice profunde, iar cele trei bioritmuri (fizic, emoţional, intelectual), reprezentate, fiecare, printr-o curbă, pe un grafic, debutează în acest moment al naşterii, momentul zero. Pe axa orizontală a graficului sunt înscrise zilele, iar pe cea verticală, diversele predispoziţii fizice, psihice şi intelectuale. Pentru că fiecare bioritm are o durată diferită (23/28/33 de zile), forma noastră generală, la un anumit moment, va fi exprimată de relaţia dintre cele trei curbe ale graficului.

  • bioritmul fizic– un ciclu de 23 de zile, cu impact asupra rezistenţei la maladii, la efort, aduce informaţii despre energie, coordonare, senzaţie de bine/rău, de sănătate/slăbiciune/oboseală etc. Pentru acest bioritm (23 de zile), primele 11 zile şi jumătate (deasupra liniei orizontale) reprezintă perioada pozitivăcu un maximum în a şasea zi, iar următoarele zile (sub linia orizontală) sunt zile critice, de vulnerabilitate şi instabilitate.
  • bioritmul emoţional – un ciclu de 28 de zile, care transmite informaţii despre creativitate, sensibilitate, sănătate mentală, stare de spirit, percepţia realităţii exterioare şi interioare, sentimente, intuiţie, sensibilitate etc; Pentru acest bioritm (28 de zile), primele 14 zile sunt favorabile, următoarele sunt critice, iar când curba graficului intersectează axa orizontală, există riscul unor dispute, al unor stări de irascibilitate accentuată.
  • bioritmul intelectual – un ciclu de 33 de zile, care vizează memoria, vivacitatea mentală, învăţarea, funcţiile logice şi analitice, concentrarea, memoria etc. Pentru acest bioritm (33 de zile), primele 16 zile sunt favorabile, următoarele sunt critice, acestea din urmă însemnând adaptare mai dificilă la situaţii noi, mai mult efort pentru îndeplinirea unor sarcini sau pentru luarea unor decizii. Bioritmul intelectual– un ciclu de 33 de zile, care vizează memoria, vivacitatea mentală, învăţarea, funcţiile logice şi analitice, concentrarea, memoria etc

  Această aplicaţie este pusă la dispoziţia dumneavoastră în scopul unor simulări/estimări şi nu înlocuieşte în nici un caz recomandările specialiştilor referitor la subiectul în cauză. Dbv.ro nu îşi asumă nici un fel de responsabilitate în ceea ce priveşte pierderile sau daunele suferite de utilizatori ca urmare a utilizării acestei aplicaţii, pierderi sau daune implicite sau explicite, directe sau indirecte, prezente ori viitoare, şi nu oferă nici un fel de garanţie, aplicaţia fiind oferită „aşa cum este”.

Teoriile din aces site nu sunt originale ci se bazează pe studierea aprofundata a informațiile oferite de câteva site-uri, articole si lucrări care au studiat această temă : (https://www.horoscopulmeu.ro/bioritm-ro-40-0.htm; http://www.calcule.ro/Calcul-Bioritm/Bioritm-Fizic-Intelectual-Emotional.aspx ; http://www.online.ro/bioritm; https://www.topster.ro/bioritm/https://bioritm.visele.ro/

BIORITM PROCENTE

Generated by wpDataTables